Tip 1: privé kilometers aftrekken

Heb je als zzp’er een privéauto waarmee je ook zakelijke kilometers rijdt? Dan mag je 19 cent per zakelijk gereden kilometer als kosten opvoeren op de zaak. Aan het eind van het jaar betaal je dus minder inkomstenbelasting. Ook mag je een deel van de btw op het onderhoud en brandstof aftrekken. Door aftrek van btw bespaar je naast de inkomstenbelasting ook een hoop geld. Heb je een auto van de zaak en rijd je deze ook privé, dan gaan voorgaande regels niet op. Maar in dat geval gelden er wel andere regels waardoor je van diverse voordelen kunt genieten.

Tip 2: Het controleren van de AOV verzekering

De AOV verzekering. Voor veel zzp’ers is het een noodzakelijk kwaad. Het is een van de duurste verzekeringen die er zijn, maar ook een van de belangrijkste. In de afgelopen twee jaar zijn de poliskosten voor AOV’s flink gedaald, waardoor je veel geld kunt besparen op jouw AOV. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de lage poliskosten vandaag de dag, is het verstandig om opnieuw een verzekering af te sluiten. Check daarvoor eerst tot wanneer je huidige AOV loopt. Ook wanneer je AOV nog voor een lange tijd loopt is het mogelijk om geld te besparen. Sommige verzekeraars nemen de premie over van de andere verzekeraar waardoor jij niets extra’s betaalt.

Tip 3: Doe de boekhouding zelf

Het kost misschien even werk, maar zelf de boekhouding doen scheelt erg veel geld. Met behulp van een online boekhoudprogramma is het een heel stuk makkelijker om de boekhouding bij te houden. Ook is er de mogelijkheid een boekhouder of accountant toe te voegen aan het programma. Op die manier kan je zelf de boekhouding doen en kan je boekhouder of accountant de administratie controleren op eventuele fouten. Daarnaast kan je financieel adviseur de aangifte omzetbelastingen en aangifte inkomstenbelasting voor je verzorgen. Zo doe je zelf het eenvoudigere werk zelf waardoor je veel geld bespaart en laat je de officiële aangiften en jaarrekening door een specialist verzorgen.

Tip 4: Het volgen van trainingen

Door trainingen te volgen kun jij meer te weten komen over de financiën van een onderneming. Maar ook als zzp’er kun jij leren hoe je beter aan de slag kunt gaan, en ook op het gebied van het maken van begrotingen kun je veel informatie krijgen. Tijdens professionele trainingen die je verder helpen op zowel persoonlijk als zakelijk gebied wordt er goed gekeken naar jouw specifieke situatie. Iedereen heeft immers een ander bedrijf en andere werkzaamheden. Veel andere zzp’ers zijn je voorgegaan en hebben een training gevolgd. Het is een manier om jezelf te blijven ontwikkelen en zo bij te blijven met de concurrentie.