Je hebt een idee en hebt een goed businessplan geschreven. De uitvoering is haalbaar, maar financiering voor het bedrijf ontbreekt nog. Financiering met eigen vermogen is de meest voor de hand liggende optie en meestal ook de voordeligste optie omdat je daarmee interestkosten vermijdt. Er zijn verschillende manieren om privé vermogen in te zetten als lening voor de zaak.

Voor- en nadelen van financieren met privévermogen

Het grootste voordeel van financieren met eigen geld, is dat het geld direct beschikbaar is Bovendien vermijd je intensieve en langdurige gesprekken met kredietverstrekkers en hoef je geen businessplan voor te leggen aan hen. Wanneer je BV echter failliet gaat, komt je privévermogen normaliter niet in gevaar. Dat is echter wel het geval wanneer je je vermogen inzet als lening voor de zaak. Je bent dan immers zelf een schuldeiser bij faillissement. Daarom is het belangrijk om goed over deze beslissing na te denken en jezelf goed voor te bereiden als je deze beslissing neemt.

Overleg met je partner

Als je een partner hebt is het belangrijk om de beslissing te bespreken met je partner. Het gaat namelijk om privévermogen waar je partner ook wat over te zeggen heeft. Eerlijk zijn en de kwestie bespreken is niet alleen goed voor de relatie, maar het zorgt er ook voor dat je een duidelijker beeld krijgt van wat je wilt doen. Is het eigenlijk wel zo’n goed idee om je privévermogen in te zetten? Dat ontdek je uiteraard pas als je de uitvoering daadwerkelijk doet, maar de risico’s bespreken helpt daar uiteraard wel bij.

Goede vastlegging van de financiering

Niet alleen jij maar ook de fiscus wil duidelijkheid hebben over privé en zakelijk vermogen en transacties. Als je bijvoorbeeld failliet gaat kun je met een goede vastlegging op voorhand, aantonen dat het om een zakelijke transactie met privévermogen ging. Daarmee kan je de schuld van de zaak als privé van de belasting aftrekken.

Los de lening af zodra het kan

Het komt vaak voor dat ondernemers met wat geld, hun privévermogen inzetten bij de start van hun bedrijf. Het is verstandig om de lening te gaan aflossen zodra het bedrijf na een aantal jaar vermogend wordt. Zorg ervoor dat je het bedrag juist aflost, dat scheelt je in het betalen van rente én daarmee verminder je het risico op geldproblemen.

Alternatieven

Wil je niet je privévermogen inzetten als een lening voor de zaak? Dan kun je er ook voor kiezen om een lening af te sluiten bij een externe financieringsverstrekker. Of je kunt ervoor kiezen om informal investors of andere investeerders te zoeken die jou kunnen ‘sponsoren’.